lunes, 28 de septiembre de 2015

Resultats poc clars i interpretables

L’escrutini del 27-S ha deixat uns resultats, com a mínim, interpretables. En termes de sí o no, cap victòria triomfalista ni cap derrota tremendista, per molts que uns i altres s’esmercin en fer la seva lectura tendenciosa.

Junts pel Sí ha aconseguit una àmplia majoria que el legitima. Cert. Però... Junts pel Sí ha perdut nou diputats respecte a la suma CiU i ERC dels anteriors comicis. També cert. Però... ara Junts pel Sí és una força clarament independentista (després de la transformació de CDC de les darreres setmanes). També cert. Però... Arguments i contra arguments, amb uns resultats com els que ha deixat el 27-S, n’hi ha per omplir totes les tertúlies de bar de la setmana.

El resultats també són tendenciosament interpretables en termes de referèndum. Uns diuen que el 48% dels vots per les forces del sí representen la voluntat de tota la nació de convertir-se en estat. Els altres, que el 52% han votat no, i que per tant, d’independència res de res. La contrarèplica dels partidaris del sí, que “Catalunya sí que es pot” no es pot comptar com a no... i els del no dient que sí... Després de tota una campanya obviant “Catalunya sí que es pot”, oblidant-se del seu missatge social, ara tothom pretén arrossegar-lo a la seva banda per tal que els números quadrin.

Sigui com sigui, ara estan totes les peces sobre la taula, i el que està clar és que omplen d’arguments per negociar i treballar a totes les forces polítiques. Amb una participació com la que hi ha hagut, la Catalunya silenciosa, que diuen, ha parlat per demanar diàleg i resoldre l’atzucac en el qual ens hem instal·lat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario